Спасители с инструкции към планинарите

07:54, 20 авг 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Планинската спасителна служба в Банско излезе с инструкции към планинарите този сезон.

С оглед спазването на правилата за безопасност, които са изключително важни при пребиваването в Пирин, спасителите отново напомнят, че туристите трябва да следват регламентираните летни пътеки на път към връх Вихрен, да не излизат от тях, тъй като има много опасни и рискови участъци. 

"Важно е да са информирани за синоптичните прогнози. Когато се очакват валежи или силни ветрове, не бива да се предприема изкачване, а да се изчака подходящо време. Никога да не се подценява планината и конкретната ситуация. Винаги туристите да са с максимално заредени мобилни телефони с GPS, с добра екипировка, с планински обувки", са част от препоръките на ПСС. 

Препоръчително е да се ползва най-лекият и най-бързият достъп до върха от едноименната хижа. Има летни дни, в които по шосето до хижата има стотици коли с туристи, които искат да се качат до връх Вихрен. През местността Казаните преходът е по-труден и скалист, особено опасно е при валежи. 

"Опитните планинари обичат маршрута през ръба Кончето. Нека преценят добре възможно стите си, за да не замръкнат по пътя. Може да се изгубят, ако има мъгла и видимостта е намалена. Някои са се озовавали чак над Кресна" апелират планинските спасители в Банско.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама