Искат премахване на механизма за наблюдение на България и Румъния

17:07, 04 окт 16 / Политика 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент подкрепи премахването на "Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния".

Това съобщиха от офиса на евродепутата Мария Габриел в Благоевград.

Този механизъм ще бъде приложим за всички държави-членки.

Евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев са сред вносителите на изменения, с които се настоява за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка за тези две държави.

Новият Механизъм ще оценява държавите-членки еднакво въз основата на ясни критерии относно независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, устойчивостта на демокрацията и политическите процеси, спазването на основните човешки права и свободи. Сред основополагащите принципи на предложения механизъм са той да бъде обективен, недискриминационен и да се основава на конкретни доказателства.

Механизмът ще се състои от няколко стъпки, като най-важната е публикуването на годишен доклад. 

При установени нарушения, Европейската комисия и ЕП, трябва да решат какви коригиращи мерки да бъдат предприети срещу съответната държава, като тези мерки могат да включват и спиране на европейски фондове.

Годишният доклад ще бъде изготвян от независими експерти от международни организации, избрани от Европейския парламент, както и от конституционни или върховни съдии, определени от националните парламенти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама