С детектори следят за радон в жилищни сгради

07:18, 16 фев 17 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Област Благоевград е избрана за първа като пилотно проучване за измерване на концентрация на радон в обитаеми жилищни сгради.

Радонът е естествен безцветен инертен газ, без мирис и вкус. Той присъства във въздуха на всички видове и типове жилища-стари и нови къщи, с и без основи.

От РЗИ информират, че няма завишен риск от радон в жилищата и няма опасност на този етап за населението. Целта на пилотното проучване е да се състави радонова карта за област Благоевград и да се установи дали има райони с радонов риск. 

Затова във всички населени места ще бъдат поставени детектори, които да измерват концентрацията на радон. Те ще стоят 3 месеца на първи или приземен етаж и ще бъдат поставени съгласно дадена инструкция, като през този период не се разглобяват и не се местят. При поставянето на детектора няма никакви опасения относно човешкото здраве.

След приключване на 3-месечния срок, детекторите се предават в акредитирана лаборатория, която се намира в София.Националната програма за замерване на концентрацията на радона се прави за първи път в България и е с информативна цел. Тя се прави, за да се състави радонова карта на страната. 

Детектори бяха раздадени на кметовете на населени места в община Разлог, които ще бъдат поставени в определени от тях обитаеми жилищни сгради и ще сведат до знанието на жителите информацията за създаването на радонова карта на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама