Активна превенция срещу незаконната сеч отчитат от ЮЗДП за 2017

14:25, 06 фев 18 / Политика 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 23 264 са извършените проверки в горските територии на Югозападното държавно предприятие през миналата година, което е с близо 2000 повече в сравнение с предходната. В резултат на интензивните действия в горите и засиления контрол намаляват актовете за установени нарушения. През 2017 г. горските стражари в териториалните поделения са съставили 1051 акта за незаконна сеч, транспортиране на дървесина без документи и за нарушения на ловното законодателство. За сравнение година по-рано техният брой е 1595, а през 2015 г. – 1121.

Най-голям е броят на издадените актове в района на Гърмен - 196, както и в Разлог и Самоков – по 120, които продължават да са критични по отношение на посегателствата в горите. Общото количество на задържаната незаконна дървесина през периода е 862 куб. метра. Конфискувани са също 41 моторни превозни средства, 54 каруци и 30 моторни триона.

Според експертите предпоставка за ограничаване на кражбите са предприетите през последните години превантивни мерки. Въведените електронни превозни билети, пластините с уникален идентификационен номер, ревизиите на охранителните участъци, GPS-устройствата на автомобилите за транспорт на дървесина и камерите за видеонаблюдение в складовете повишават ефективността в борбата с незаконните дейности. Решаваща роля има активното използване от гражданите на тел. 112. През м.г. на спешния телефон са подадени повече от 1200 сигнала до ЮЗДП за нарушения, в резултат на което са предотвратени множество кражби и е осигурена навременна реакция при гасене на горски пожари.

С цел повишаване на ефективността на дейностите по опазване на горите през изминалата година ЮЗДП инициира и редица работни срещи с контролните институции и заинтересованата общественост, на които бяха набелязани допълнителни мерки за съвместни действия срещу посегателствата.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама