Активизира се свлачище в родопското село Плетена

14:50, 20 мар 18 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Свлачище в родопското село Плетена се активизира заради проливните дъждове през последните дни. Заради движението на земните маси, къщите в района продължават да се напукват и да застрашават живота на хората. 1 400 000 лева са необходими за укрепване на опасния участък. От Община Сатовча очакват сумата да бъде потвърдена от министъра на регионалното развитие, за да започнат укрепителни дейности, съобщи БНТ.

Изключително обезпокоителна е ситуацията в село Плетена, където четири дни, по думите на кмета Арбен Мименов, не е спряло да вали. Има много напукани къщи - в една от тях обаче семейството продължава да живее. А през пътя минават всеки ден и учениците, и децата от детската градина в селото, с риск за живота си.

"Изключително сме обезпокоени. Особено последният месец снегове, дъждове, различни температурни амплитуди. Това изключително много влияе на свлачището. Имаше преди два-три дни експерти от Геозащита-Перник, които се произнесоха много притеснително. Веднага информираха МРРБ и общината с доклад. Ние също сме реагирали пред министър Нанков и мога да кажа, че министъра не е политик, а човек, който си разбира от работата и скоростно реагира. Дори днес имам информация, че се подготвя окончателно споразумение, утре ще имаме вече информация. И съм почти 99% сигурен, че средствата ще дойдат и трябва всяка минута да се възползваме от това, да започне работа по укрепване на целия терен", съобщи Мименов.

"А що се отнася до въпроса дали има евакуирани хора - има, има издадена заповед. Хората пред мен казват, че я спазват, сега не знам вечерта дали идват или не, през деня не посещават къщата", допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама