Миньорите готвят протести и блокади на магистрали

16:12, 11 юни 18 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Апел до народните представители да разгледат и внесат за обсъждане в парламента внесеното от нея на 8 януари т.г. предложение за промени в Закона за пенсионното осигуряване отправи от Мини "Бобов дол" омбудсманът Мая Манолова. Миньори се заканиха, че ако до седмица депутатите не предприемат нищо, готвят протести и блокада на магистралата, съобщи БНР.

Заедно с експерти от Министерството на труда и социалната политика, Националния осигурителен институт и Агенцията по заетостта, Манолова се срещна днес с миньорите от последния подземен рудник за добив на въглища в Бобов дол. 

Около 400 работници остават без работа, заради поетапното закриване на рудника. Много от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени, приети в последните дни на миналата година, няма да могат да се пенсионират, ползвайки преференции за първа категория труд. Така, въпреки стажа от 20 години под земята, те ще трябва да чакат още 10-12 години, за да могат да излязат в пенсия. На срещата стана ясно, че проблемът с пенсионирането касае не повече от 100 души, защото другите отговарят на изискванията. Това не са кой знае колко пари и НОИ няма да бъде ощетен, коментира Манолова. 

На срещата бяха обсъдени и нуждите от преквалификация и нови работни места. Директорът на мината Харалампи Златанов обеща, че всички обезщетения на миньорите ще бъдат изплатени в срок и няма да има забавяне. Кметът на Бобов дол Елза Величкова посочи, че е в преговори с няколко фирми, които търсят да наемат работници от бившите рудници. Фирмите, сред които и една белгийска, предлагали курсове за обучение, безплатен транспорт и допълнителни екстри.

Директорът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов увери, че в момента бюрата по труда в Кюстендил, Бобов дол и Дупница разполагат с 230 свободни работни места, подходящи за миньорите. Той увери, че около 40 души могат да бъдат преквалифицирани, а на още 20 човека може да бъде намерена работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама