• Снимка: БНР

Под постоянно наблюдение е свлачището по пътя за Рилския манастир, след паднала през нощта скална маса. Пътят е проходим, съобщи областният управител на Кюстендил Виктор Янев. През нощта върху пътното платно между село Пастра и Рилския манастир е имало свличане, заради което за кратко пътят е бил непроходим, но веднага е започнало разчистване, предаде БНР.

Заради обилните валежи от дъжд в Кюстендил са отводнявани мазета и приземни етажи на два хотела в града. Заради мълния е възникнал пожар в иглолистна гора над село Джерман, но няма нанесени щети на горския фонд, казаха от полицията.

Предприемат се аварийни дейности за укрепване на ската при 27-ми км на път ІІІ-107 Пастра - Рилски манастир. Причина за срутването на скалната маса снощи са дъждове, които паднаха в района, продължаващи и през деня, както и започналите срутищни процеси от интензивното снеготопене и обилните валежи през март и април т. г., довели до значително преовлажняване на терени с голям наклон в близост до пътя.

Геолози са извършили оглед на участъка и е изготвено геотехническо становище. В него са препоръчани дейности за стабилизиране на участъците. Те предвиждат в краткосрочен план да бъдат предприети аварийни работи за възстановяване на движението по целия габарит на пътното платно, премахване на скални блокове и дървета от откосите, временно обмрежване на откосите и разчистване на пътното платно.

Пътуването по третокласния път е безопасно. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведеното ограничение на скоростта – до 40 км/ч, тъй като в участък с дължина 250 метра движението се извършва в една лента.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно