Денонощни патрули, термовизьори и кучета охраняват черешите в Кюстендилско

12:00, 24 юни 18 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Термовизьори, кучета, денонощни патрули и камери пазят черешите от крадци в Кюстендилско. Мерките за сигурност бяха въведени преди девет години, заради случая през 2009 г., когато в черешова градина край с. Шишковци беше убит пазач.

Откакто са въведени строгите охранителни мерки, стопаните в Кюстендилско казаха, че се чувстват защитени, а кампанията протича спокойно и без инциденти. Кражби на череши почти няма.

"Ние бяхме едно от селата, които пострадаха преди години, сега това нещо с идването на тумби цигани се прекърши и вече нямаме набези на цигани", обясни Климент Терзийски, кмет на с. Шишковци.

"Разбира се, че съм доволен, ефектът е положителен и то много добър", коментира Кирил Георгиев, черешопроизодител. 

Осъществява се сериозна дейност по охраната на черешовите насаждения и кражбите са сведени почти до минимум.
Близо 100 служители на Министерството на вътрешните работи са включени в охраната на черешовите масиви, казаха от полицията в Кюстендил. В момента са изградени временни КПП-та на възлови за черешовата кампания места.

"Проверяват се ППС, превозващи товари и лицата пътуващи с тях. Контролира се основно превозването на черешов плод,с документи ли е този плод или е незаконно придобит", обясни Боян Миленков, началник сектор „Охранителна полиция“ в РУП – Кюстендил.

До момента служителите на реда са установили петима нарушители, които са превозвали незаконно 160 кг. череши. Засилените мерки за сигурност ще бъдат до края на черешовата кампания. До края на есента, обаче органите на реда ще следят да няма посегателства и на земеделската продукция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама