Плевенската болница ще отбележи световната седмица за борба с глаукомата

09:37, 09 мар 17 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Клиниката по очни болести към Университетската болница„Д-р Георги Странски”  в Плевен ще отбележи с информационен ден световната седмица за борба с глаукомата. В петък в зала 6 в централния корпус на Клиниката по очни болести ще се проведе среща с представители на националните и регионални медии, на която ще се даде яснота за причините, симптомите, превенцията и лечението на заболяването глаукома, , ще даде обобщени резултати за работата на клиниката и за тежките случаи, които тя поема като един от основните центрове за борба с очните заболявания в България. 

За една година напредналите глаукоми, нуждаещи се от болнично лечение наброяват 150-200 случая.

Седмицата за борба с глаукомата се провежда по инициатива на Световната асоциация по глаукома.Сравнително високата честота на заболеваемост и възможната тежка инвалидизация на пациентите определят глаукомата като социално значимо заболяване, защото води до увреждане на зрителния нерв и до слепота.

Глаукомата е на второ място като причина за слепота след катарактата, но слепотата, причинена от катаракта, е оперативно лечима, поради което глаукомата остава на първо място като причина за невъзвратима слепота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама