Няма да има разследване срещу Тони Блеър относно войната в Ирак

02:43, 16 мар 17 / Свят 25 187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият министър-председател на Обединеното кралство Тони Блеър няма да бъде подведен под отговорност за подвеждане на английския парламент по време на Войната в Ирак през 2003 година. Това инфорира БГНЕС.

Комитетът по публична администрация потвърди, че г-н Блеър няма да бъде въвлечен в ново разследване по въпроса дали е, или не е, подвел парламента. Единствено изключение ще се направи, ако бъдат открити "нови и актуални" доказателства.

От Комитета добавиха още, че воденото от сър Джон Чилкот проучване не е дало "достатъчно основание" за провеждането на подобно разследване.

Блеър стана особено непопулярен след излизането на доклада на комисията „Чилкот“, която разследваше включването на Великобритания във войната в Ирак, което стана по време на мандата на Блеър.

През юли миналата година комисията заключи в своя доклад, че Великобритания е влязла във войната в Ирак „преди да са изчерпани мирните решения за разоръжаване“ на иракска армия от оръжия за масово поразяване. „Условията, в които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни“, заяви тогава председателят на комисията Джон Чилкот. В доклада се посочва също, че година преди началото на войната в Ирак Блеър е обещал на тогавашния американски президент Джордж Буш, че ще бъде с него „каквото и да се случи".

Блеър пое и критики заради това, че е работил като съветник на казахстанския президент Нурсултан Назърбаев, за което самият Блеър каза, че съжалява. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама