Семейството на Ким Чен Нам разреши на Малайзия да се разпорежда с тялото му

09:03, 16 мар 17 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Роднините на убития Ким Чен Нам – полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, нямат претенции да получат тялото му и предоставиха на Малайзия правото да реши този въпрос. Това съобщи по време на пресконференция ръководителят на полицията в страната Нур Рашид Ибрахим, цитиран от БГНЕС.

„Роднините дадоха съгласието си правителството на Малайзия да разреши въпроса за това какво да се прави с тялото“, каза той. Полицията намекна, че тленните останки на Ким Чен Нам могат да бъдат дадени и на КНДР, с която Куала Лумпур значително влоши дипломатическите си отношения след убийството.

В разгара на дипломатическия скандал Северна Корея забрани на малайзийските граждани на своя територия да напускат страната. По тази причина властите в Куала Лумпур от 13 март водят преговори с Пхенян, като предаването на тялото може да помогне за връщането на малайзийските граждани.

В същото време стана ясно, че Интерпол е издал заповеди за задържането на четирима севернокорейци във връзка с убийството. В края на миналия месец Куала Лумпур се обърна към международната организация с искане да обяви за издирване четирима души от КНДР.

Ким Чен Нам е син на предишния лидер на КНДР Ким Чен Ир и полубрат на настоящия ръководител на страната Ким Чен Ун. Той почина на 14 февруари, след като камерите на международното летище в Куала Лумпур заснеха как две неизвестни жени пръскат лицето му с течност. Впоследствие се оказа, че това е химическо вещество VX, което е включено в списъка на оръжията за масово поразяване от ООН. Веднага след нападението Ким се е почувствал зле и е починал на път за болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама