Тилърсън: Опити за възпиране на севернокорейските ядрени амбиции се провалиха

09:39, 16 мар 17 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че 20-те години, в които са правени опити за възпиране на севернокорейските ядрени амбиции, не са дали резултат и е необходим нов подход, предаде БГНЕС.

„Смятам, че е важно да признаем, че политическите и дипломатическите усилия през последните 20 години за довеждането на северна Корея до забрана на ядрените оръжия се провалиха“, каза той по време на пресконференция с японския министър на външните работи Фумио Кисидо.

„В лицето на нарастващата заплаха е ясно, че е необходим нов подход“, допълни той.

Тилърсън посочи също, че властите в Пхенян не трябва да се страхуват от САЩ или от които и да е било свои съседи в региона, въпреки че Вашингтон и Токио нямат намерение да се примирят с ядрената програма на КНДР. В същото време той призова и Китай, където ще отиде на посещение в събота, да окаже повече натиск на Пхенян.

„Ние вярваме, че те ще изиграят важна роля“, каза той, допълвайки, че ще бъдат проведени разговори и за други допълнителни действия.

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри в началото на миналата година, когато Пхенян проведе ново ядрено изпитание и по-късно изстреля балистична ракета. През септември 2016 г. страната извърши нов ядрен опит. От началото на годината КНДР също проведе няколко изпитания с ракети, последното от които на 6 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама