Организират протест в защита на бургаския граничар Михаил Цонков

10:51, 16 мар 17 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мирен протест в подкрепа на бившия граничен полицай Михаил Цонков и колегите му ще се състои в Бургас. Инициатор на събитието е Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ). Митингът е насрочен за 21 март, вторник, от 15:00 часа пред Съдебната палата.

Денят не е избран случайно – на тази дата Цонков и колегите му трябва да се явят в съда, за да получат обвинителния акт от Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. Там се възбужда нова дело заради случая от 17 април 2008 г., когато граничарите засичат в наши териториални води турска гемия. Рибарите в нея не се подчиняват на заповедта за спиране. Униформените се качват на лодката, но срещат яростна съпротива. Става престрелка и един от рибарите е убит. При проведените по-късно следствени действия става ясно, че оръжието, с което е убит бракониерът, е на Михаил Цонков. Младият мъж е подсъдим, но Военният съд го оправдава. Сега обаче роднини на загиналия турски бракониер искат да съдят българските защитници на границата.

„Ще допуснем ли отново намесата на една чужда държава във вътрешните работи на България и в частност на българското правосъдие? Измина месец, откакто бе връчена призовка на граничарите, които защитиха границата на България и Европейския съюз. Ще позволят ли българските институции да бъдат предадени на турски съд техни доблестни служители, след като самите институции през 2009 г. се произнесоха с оправдателна присъда по случая Михаил Цонков?“ – питат от ОЗБГ.

От организацията апелират всички родолюбци да се включат в протеста пред Съдебната палата в Бургас и да окажат морална подкрепа на българските защитници на границата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама