Златева: Да не превръщаме българското председателство в разменна монета между различни политически субекти

12:09, 16 мар 17 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нека не превръщаме българското председателство в разменна монета между различни политически субекти. За това призова служебният заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева по време на публична дискусия „Бъдещето на Европа и председателството на България“, предаде  БГНЕС.

„Българското председателство е национална кауза за България. Не бива да го превръщаме в разменна монета между различни политически субекти. Важно е да има разбиране между всички политически партии, че това е изключителна възможност, която се дава на българската държава”, категорична бе Златева.

Тя изрази съжаление, че предишното НС в края на мандата си не е успяло да приеме декларация по отношение на бъдещото председателство. „Ще настоявам това да бъде един от първите документи, които да приеме новото НС, защото е изключително важно да се гарантира приемственост. Ние като служебно правителство го доказахме. Всички екипи, които бяха създадени по време на предишното правителство, независимо на какво ниво и формат, бяха запазени”, каза вицепремиерът.

„Това е изключително важно, защото по този начин показваме мъдрост и цялост и оценяваме важността на трудната задача, пред която са изправени страната и обществото, да имаме самочувствието, волята. Надявам се, че политическите партии ще бъдат в състояние, освен да се обединят около приоритета, че председателството е национална кауза, но да проявят мъдрост и да формират стабилно правителство. Това е изключително важно за България, не само, защото ще председателства ЕС”, смята Деница Златева.

По отношение на влизането на България в чакалнята на еврозоната, тя заяви, че подкрепя позицията на премиера. „Ако служебният кабинет, предвид ограничения мандат не успее, се надявам, че следващото редовно правителство ще припознае този приоритет и ще предприеме всички необходими политически и дипломатически действия за влизането на България в чакалнята на еврозоната”, подчерта Златева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама