Големият бариерен риф може никога да не се възстанови от избеляването

12:35, 16 мар 17 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големият бариерен риф в Австралия може никога вече да не се възстанови от избеляването си вследствие на повишаването на температурите, показва ново проучване, съобщи БГНЕС.

Рекордно високите температури през 2015 г. и 2016 г. доведоха до безпрецедентно в своите размери избеляване на коралите в рифа. То се причинява, след като заради неблагоприятните климатични условия коралите изхвърлят от тъканите си водораслите, които им осигуряват хранителни вещества. Избелелите корали са много по-податливи на болести и без подходяща грижа – която може да отнеме дълъг период от време, могат да умрат.

В рамките на последното проучване, извършено от австралийски експерти, са разгледани три случая, повлияли на състоянието на коралите – през 1998 г., 2002 г. и 2016 г. Според данните през миналата година избеляването е четири пъти повече в сравнение с другите две години. В момента само 9% от общо 2300-те километра на рифа не са засегнати. За сравнение през 2002 г. те са били над 40%.

„Шансовете северният Голям бариерен риф да се върне към своята структура преди избледняването са малки, имайки предвид мащаба на вредите, които са нанесени през 2016 г. и вероятността за четвърти случай на избеляване в рамките на следващото десетилетие или две заради показването на температурите продължава да се увеличава“, посочват от екипа, провел проучването.

В същото време те заявяват, че местната защита на рифа „оказва малка или никаква съпротива“ на екстремните температури. Усилията, които се полагат, са насочени основно към качеството на водата и ограничаване на риболова, но „дори и най-добре пазените рифове и почти напълно чистите зони са много податливи на значителен топлинен стрес“, се казва още в заключенията на авторите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама