Съдът прекрати 2 от делата за „царските конюшни“ в центъра на София

13:01, 16 мар 17 25 1279 Шрифт:
Автор:

Два различни състава на Административен съд София-град (АССГв закрити свои заседания от последните няколко дни е решил да прекрати 2 от общо 3-те дела, заведени от Софийска градска прокуратура срещу продажбата на т.нар.“царски конюшни“ в самия софийски център, показа детайлна справка на Topnovini.bg в регистрите на съда.

Двата съдийски състава с председатели Зорница Дойчинова и Антони Йорданов, които са разглеждали двете прекратени дела - №10970 и №10971 от 2016 г., са преценили, че няма правни основания за отмяната на заповедта от м.юни 2016 г. на бившия областен управител на област София-град Веселин Пенев за продажбата на два от общо трите парцела, които са част от „царските конюшни“ в самия център на София – на ъгъла на бу. „Дондуков“ и бул.“Васил Левски“, като в определението на съда е посочено, че "продажбата на тези държавни имоти е извършена законно и при спазване на действащите  нормативни актове".

В своя протест срещу заповедта на Веселин Пенев Софийска градска прокуратура настояваше за обявяване на заповедта за нищожна, поради противоречие с материалния закон,поради липса на материална компетентност и несъответствие с целта на закона.

Съдът обаче, след разглеждане на представените доказателства по делото, е преценил, че подаденият протест от прокурор от СГП е недопустим и като такъв следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство срещу продажбата на тези два парцела да се прекрати .

Третото дело във връзка с доста спорната продажба на бившите „царски конюшни“ обаче остава висящо, защото все още има служебна размяна на докупенти ипреписки, които са част от това дели, поради което то все още не е разглеждано то състав на АССГ и неговото насрочване е предстоящо.

Определението на двата съдийски състава от Административен съд София-град могат да бъдат обжалвани в 7-дневен срок (считано от датата, на която са уведомени страните по делата) пред Върховния административен съд, като от Софийска градска прокуратура са категорични, че имат намерение да обжалват в законоустановения срок, след като им бъде връчен препис от определението на съда.

Припомняме, че бившият областен управител на област София-град Веселин Пенев беше обвинен за скандалната сделка с бившите царски конюшни на „пъпа“ на София, като сделката беше разгласена през лятото на 2016 г. от лидера на БСП Корнелия Нинова и доведе до оставката на Веселин Пенев.

Няколко дни по-късно тогавашният регионален министър Лиляна Павлова пък поиска от Административен съд Софи-град да развали сделката за царските конюшни, а продажбата на трите парцела под сградите да бъдат обявени за нищожни.

Според Софийска градска прокуратура с трите сделки за прекратяване на съсобственост между държавата и частна фирма на имотите, намиращи се ъгъла на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски" в София от 8 юли миналата година Пенев е ощетил държавата с 10 330 000 лв..

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама