Владимир Каролев представи икономическата програма на "Реформаторски блок - Глас народен" в Русе

13:46, 16 мар 17 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Русе се проведе бизнес форум „Икономическо развитие и данъчна политика“, на който домакин бе водачът на листата на коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" в Русе Румен Христов, а участие взеха неговата подгласничка Даниела Везиева и икономистът Владимир Каролев. 

Именно на Каролев се падна честта да представи икономическата програма на коалицията, която бе описана като разумна, премерена и дясна, в подкрепа на бизнеса и без излишен популизъм, който е бил характерен за повечето партии. Презентацията на водещия макроикономист се спря върху няколко основни теми: 

- Намаляване на дълга, намаляване на данъците и увеличаване на заетостта. Програмата предвижда намаляване на ДДС с 0.5% през всяка година от мандата, като след 4 години ставката да бъде 18%. Чрез тази мярка се цели около 1 млрд.лв. на година да остават в бизнеса, който ще разполага с повече средства и с повече причини да е коректен към бюджета. По-добрите условия логично ще доведат и до повече работни места и икономическо развитие

- Законови облекчения за бизнеса - за всеки нов закон да отпадат два стари

- Работеща съдебна система и избор на главен прокурор - едно от най-важните условия за добра бизнес среда според Владимир Каролев. По думите му, не е възможно да се развива работещ бизнес, когато той не е убеден, че е юридически защитен от своеволия

Каролев направи и бърз преглед на икономическите програми на останалите партии, като не пропусна да отбележи нивата, до които достига популизма в настоящата предизборна кампания. 

При ГЕРБ прави впечатление, че липсват каквито и да било десни мерки за бизнеса, а се набляга предимно на общи и заучени фрази за повишаване на стандарта на живот. 

За БСП приоритет са руските държавни проекти за над 15 млрд.лв., фантастични и непостижими числа за заплати и пенсии, неясно харчене на 500 млн.лв. на година от държавен фонд "Индустрия", премахване на плоския данък. Последното бе описано като голяма икономическа грешка, която ще доведе до рязък спад на приходите от данъци и преминаване на множество фирми в сивия сектор. 

Програмата на Веселин Марешки бе определена като 100% популизъм, с мерки като безлихвени заеми за млади семейства, по-ниски цени за всичко, държавна верига бензиностанции продаващи горива на цени под себестойността им, стипендии за обучение на студенти в страната и чужбина, "лекарства за всички, когато са им нужни".

Обединените патриоти пък използвали непроменена своя стара програма от 2014г., която е силно лява и набляга на държавна намеса в бизнеса.

Бившият зам.-министър на икономиката Даниела Везиева направи отчет на свършената работа в министерството през изминалите две години, като отчете подобрен инвестиционен климат, развитие на концепцията за привличане на инвестиции, приоритети за развитие на икономиката. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама