Инвазия на роми от Столипиново в Дортмунд, немците искат да ги интегрират

13:48, 16 мар 17 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма точна бройка на българските роми, който всеки ден пристигат в Дортмунд, но може да се каже, че са около 3 500, заяви в Пловдив Уте Лоуде, която е отговорник за интеграцията на мигрантите в немския град. "Те обаче не си признават, че са роми, а се представят като български граждани, които търсят работа. Основно обаче тези, които живеят в крайна бедност в България са роми", допълни Андреас Кох от неправителствената организация "Грюндбал".

Немската делегация е на посещение в Пловдив. "Искаме да научим какви са причините хората да напускат Столипиново и изобщо страната и да идват при нас. Искаме и да видим как работят заедно отделните институции тук в България и как помагат на ромите, за да можем да им бъдем полезни и ние в Германия", уточни Андреас Кох.

Няколко неправителствени организации са създали консултационен център в Дортмунд. В него се установява квалификацията и образованието на мигрантите. "Интеграцията се осъществява постепенно, но задължително започва с обучение по немски език. Работим много и хората да получат здравни осигуровки. Те искат да си намерят работа и да се реализират, но понякога е трудно и много дълго, което ги принуждава да извършват криминалния прояви", обясни Уте Лоуде.

През последните 2 години в центъра, който досега е помогнал на 350 роми от Столипиново да намерят работа, са инвестирани близо 1 милион евро. "Голяма част от парите, които се изразходват от немските неправителствени организации не са общински, а от бюджета на нашата провинция, но това са предимно европейски пари", каза още Уте Лоуде.

Част от немската делегация предполага, че нашествието ще продължи. От градската управа пък се притеснявали, че нарастващата проституция и престъпността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама