Протестиращите миньори от „Оброчище“ учредиха синдикална организация

14:07, 16 мар 17 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Синдикална структура към Национален синдикат „Защита“ учредиха днес над 100 от протестиращите миньори и служители от мангановата мина „Оброчище”. От поне десет години в рудника не е имало синдикална структура, която да защитава интересите на работещите там.

Днес те отново не влязоха да работят, тъй като настояват ръководството на „Евроманган“ АД да изпълни техните искания за увеличение на заплатите с 30% и уреждане на размера на годишния отпуск и ваучерите за храна.

Прави се организация утре да бъде затворен международният път Дуранкулак – Малко Търново.

От Главна инспекция по труда днес съобщиха, че са сесамосезирали за проблема в мина „Оброчище“ по публикации в медиите за протеста. Контролните органи на Агенцията са започнали проверка.

След предприетите принудителни административни мерки работодателят е започнал изплащането на възнагражденията. Очаква се и отпечатването на ваучерите за храна, за което вече е платено на оторизирана фирма, информират от ГИТ.

Припомняме, че протестът на миньорите започна в края на миналата седмица заради неизплатени заплати за януари и ваучери за два месеца. Макар във вторник заплатите да им бяха преведени, те продължават с протестните действия, защото искат увеличаване на заплатите им, които са на нивото на минималната работна заплата - 460-480 лева. Те настояват за 30-процентно увеличение на заплатите. Искат възнагражденията им да се актуализират при всяка промяна на минималната работна заплата. Платеният им годишен отпуск да е 30 дни, плюс още 5 дни за вредни условия на труд. За положения в почивни дни труд искат да им се полага и ваучер за храна, както и осигуряване на транспорт от местоживеене до работното място. В исканията им е посочено също, че в договорите им трябва да има фиксирана дата за изплащане на заплатите и за получаване на ваучерите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама