Дават старт на проекта „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”

14:08, 16 мар 17 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерство на туризма стартира проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”. „ЕДЕН“ е мрежа на най-добрите европейски дестинации, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма за целия Европейски съюз.

Проектът е одобрен за финансиране по поканата за набиране на предложения „Най-добри европейски ЕДЕН дестинации – селекция 2016“ по Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия. Договарящ орган е Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия.

Министерството обяви начало за проекта броени дни след старта на кампанията за чудесата на България, даден във Велики Преслав, в присъствието на Венелина Червенкова от държавната институция. Тогава стана ясно, че читалища и други културни институции в Шуменско търсят възможности да популяризират малки местни забележителности. Сега шансът им се усмихва чрез новия проект.

Общата стойност на проектното предложение е 46 890 евро, като средствата се осигуряват по равно между Европейската комисия и Министерството на туризма и всяка от страните ще трябва да задели по 23 445 евро. Продължителността на проекта ще бъде 10 месеца или до края на 2017 г.

Целта на този нов проект е да привлече вниманието и да промотира малко познати или нововъзникващи български туристически дестинации на тема „културен туризъм”. Става въпрос за специфична форма на туризъм въз основа на местни материални културни активи. Това са паметници от културно-историческото наследство или съвременната култура, традиционни исторически или археологически обекти, музеи, галерии и не толкова известни забележителности.

В изпълнение на проекта, през 2017 г. ще бъдат избрани нови, малко познати пет ЕДЕН дестинации в областта на културния туризъм в България. За тази цел ще се разработи пакет документи за кандидатстване, който ще съдържа изисквания и критерии към потенциалните кандидати за избор на най-добри малко познати ЕДЕН дестинации в страната за културен туризъм.

Допълнителна информация за процедурата ще бъде публикувана през месеците април и май 2017 г. на интернет страницата на Министерство на туризма и на интернет страницата на ЕДЕН мрежата в България - http://www.edenbulgaria.eu/.

След оценка на подадените предложения ще се определят петте нови ЕДЕН дестинации в областта на културния туризъм, ще се обяви един победител и четири дестинации подгласници. На петте избрани дестинации ще бъде извършено професионално фото заснемане и те ще бъдат промотирани в специално изготвени брошури.

В края на 2017 г. ще се проведе и официална церемония по награждаване на избраните дестинации. Те ще бъдат включени в националната ЕДЕН мрежа в България и ще станат част от европейската мрежа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама