Човек от Лукойл оглави София Тех Парк

14:29, 16 мар 17 25 864 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Новият изпълнителен директор на "София Тех Парк" Асен Ненчев e бил част от мениджмънта на "Лукойл България". Това съобщи самият Ненчев в представянето си пред медиите в Министерството на икономиката. Днес министър Теодор Седларски тримата нови мениджъри на компанията. 

В началото на тази седмица свиканото общо събрание на дружеството освободи досегашното му ръководство. Мотиви за това не бяха обявени.     

Асен Ненчев разказа още, че е живял и учил дълго време в чужбина и е стигнал до поста заместник-вицепрезидент на банка "Мерил Линч" в Лондон, където е работил 5 години. Преди четири години се връща в България и попада сред управата на нефтопреработвателната компании.  

Председател на борда на държавното дружество ще бъде Васил Караиванов, който е завършил Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и в момента преподава там. 

Най-младият член на Борда е Натанаил Стефанов, който също преподава в СУ. Той заяви, че образованието, създаването на иновативни продукти и връзката образование-бизнес ще бъдат неговите водещи каузи в управата на "София Тех Парк".

Новият екип ще започне официално работа веднага след като бъде вписан в Търговския регистър. Това ще стане най-вероятно следващата седмица. 

"Нашите амбиции към "София Тех Парк" са твърде високи, за да чакаме и да губим време. Това е целта на този млад амбициозен екип да осъществи бързи мерки и видимо до няколко седмици нещата там да се раздвижат. Очакваме още следващата седмица в "София Тех Парк" да има избухване на стартъп-и и той да се превърне в животрептящо  място, и то с помощта на университетите", каза министърът на икономиката, който представи новия екип на тех-парка.  

Според него хай-тек паркът има нужда от хора, които разбират от проектно финансиране, от финанси и управление на проекти, и тримата нови мениджъри отговарят на този профил.

Министър Седларски заяви, че въпреки рокадите в ръководството на технологичния парк, там са направени важни неща и увери, че новият екип ще извърши ревизия на дейността му досега.  Той посочи, че бизнес паркът трябва да се развива като все по-малко разчита на държавно финансиране.

"Първата ни задача е да заработят научните лаборатории, така че парите по европейски програми да се използват ефективно", допълни той и обяви, че известни учени вече са оглавили лабораториите. 

Освен това ще бъдат обявени конкурси за привличане на инвеститори за всички зони в парка. Интерес за базиране на територията на хай-тек парка вече са заявили компании, които работят в България като "Телелинк" и VMWare, но интерес има и от чужди фирми. 

   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама