Обсъждат мерките за помощ при домашно насилие в Стара Загора

14:49, 16 мар 17 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 106 са децата пострадали от насилие, на които е предоставена подкрепа през 2016 г. в Комплекса за социални услуги в Стара Загора.

Все повече семейства, в които е упражнено насилие, са насочвани за работа към Комплекса от отдел „Закрила на детето”, полицията, съдът и прокуратурата. Не рядко членове на семейството търсят сами помощ там, след сериозни конфликти, в които е имало насилие. Няколко са случаите през изминалата година, при които деца са се обърнали спешно за помощ от специалистите след непосредствен инцидент, свързан с насилие, при който са пострадали в дома си, информират от Комплекса.

Домашното насилие остава една от най-разпространените, но и най-прикрита форма на подчинение на един или повече членове от семейството. Обикновено във всяко семейство има конфликти, но различното в семействата, в които има насилие, е неговата интензивност и жестокост. Според полицейски данни, домът е „детската градина за насилието”, а не улицата. По-често обект на насилие стават съпругата и децата, а по-рядко бащата. В някои случаи жертвите се срамуват от самия акт на насилието и го прикриват, като стават зависими от насилника. Жертвата се чувства виновна дори заради това, че е насилвана, има ниско самочувствие, не вярва в себе си и възгледите й за света са деформирани. Тя е безпомощна и наранена, отношенията в семейството са дисфункционални, свързани с хаос и стрес. То живее затворено и изолирано от другите.

Как да помогнем на жертвите и има ли достатъчно добро взаимодействие между институциите, работещи по проблема ще разискват участниците в семинар, който ще се проведе утре в Стара Загора. Темата е  „Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие”. Семинарът се провежда в партньорство със Сдружение ”Институт за социални дейности и практики” и Фондация „Асоциация Анимус”. Координационният механизъм е изработен от Междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието.. По време на семинара представители на различни институции и организации от региона ще имат възможност да представят практики и предизвикателства във взаимодействието на институциите в мултидисциплинарната работа при случаи на домашно насилие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама