Изправят пред съда трима крадци на кабели

14:53, 16 мар 17 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещи трима за кражба на проводник на БТК, съобщават от Апелативна прокуратура - Велико Търново. 

Обвинението срещу Шукри М., Раим С. и Сюлейман А. е за това, че на 27/28.04.2016 г. в землището на с. Бъзън, обл. Русе,  след предварителен сговор с Кадир К., Мемиш К.и Мемиш  М., чрез използване на МПС и на техническо средство, отнели чужди движими вещи –  235.58м. кабел тип ”ТЗБ 19х4х1,2”, на обща стойност 3632,54 лева, от владението на фирма «БТК» ЕАД. Това е повторно престъпление от страна на Раим С. и Сюлейман А., а Шукри М. е извършил престъпление в изпитателния срок на постановена присъда.

Всички били безработни и се снабдявали с парични средства чрез извършване на кражби. Разбрали, че в землището на с. Бъзън, обл.Русе имало вкопан в земята кабел, в който се съдържало голямо количество мед и решили да го откраднат. За да не бъдат разкрити и подслушвани, разговаряли помежду си чрез мобилни телефони, които се водели собственост на други лица. На уречения ден вечерта, започнали да се обаждат един на друг и да се наговарят кога и чрез какви автомобили ще тръгват към местопрестъплението. Към полунощ на 27.04.2016 г. групата тръгнала с три коли. След като пристигнали в землището на с. Бъзън започнали да копаят дупки в земята с размери от 50-100см, на разстояние 15-30 метра една от друга и дълбочина от около 130см. Докато копаели обвиняемият Раим С. забелязал две бараки,  разбил катинара и взел различни вещи. След като изкопали дупките и намерили кабела, обвиняемите го срязали, завързали го с приготвеното въже с примка и го издърпвали с помощта на автомобила. След това срязали стоманената обвивка на кабелите, взели само медните проводници, нагрели ги с горелката и ги огънали с клещи така, че да са удобни за пренасяне в багажник на автомобил. Качили се на автомобилите и отпътували в посока град Бяла.

Всички техни действия били наблюдавани от полицейски служители. В района на град Борово бил спрян лек автомобил „Фолксваген Пасат“  и намиращите се в него лица задържани. Непосредствено след спирането им, покрай тях с висока скорост преминал втория лек автомобил „Фолксваген голф“, който не спрял на подадения от полицейските служители сигнал и като се опитали да избягат по неасфалтиран  участък от пътя, автомобилът поднесъл и се ударил в дърво. Мъжете от колата излезли и побягнали, опитали са да се скрият по дворовете на къщите наоколо, но били открити и задържани. Впоследствие обвиняемият Шукри М. отново се опитал да избяга, но бил уцелен със стоп патрон и задържан. Третият автомобил – „БМВ“ успял да премине през всички полицейски постове и бил спрян в района на град Полски Тръмбеш. При извършените претърсвания и изземвания в лекия автомобил „Фолксваген Пасат“ били открити откраднатите вещи и инструментите.  

Останалите трима участника в кражбата Мемиш К. и Кадир К. са сключили споразумения с прокуратурата, като са им наложени наказания две години лишаване  от свобода, които на основание чл. 66 от НК са отложено с изпитателен срок от четири години. На непълнолетния  Мемиш М. е наложено наказание една година лишаване от свобода с изпитателен срок от две години.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама