Германия и Франция изразиха готовност да приемат в страните си турски представители, стига да спазват законите

15:36, 16 мар 17 / Свят 25 194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Федералният канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обсъдиха в телефонен разговор кризата в отношенията между Турция и Европа заради забраната на турски министри да участват в изборни мероприятия с избиратели, предаде БГНЕС.

„Федералният канцлер и президентът също говориха и за осъществяване на свързани с референдума мероприятия на турски министри в Германия и Франция. Беше изразено единство, че такива събития могат да бъдат съгласувани, само при условие, че се спазват всички предпоставки и условия. Например, за да се проведат, трябва да бъдат заявени на време и достоверно и също така трябва категорично да отговарят на германското и френското законодателство“, заяви говорителят на канцлера Щефан Зайберт.

По думите му темата за „напрежението в отношенията между редица страни от ЕС и Турция“ е била основна по време на разговора. Двамата лидери също така са били и „единни в мнението си, че сравненията с нацизма, както и други обидни заявления по отношение на Германия и други държави, са неприемливи“, допълни говорителят.

Той също така посочи, че Оланд е изразил солидарност с Берлин и други европейски партньори, които са станали мишена на подобни нападки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама