Обвиниха варненски съдия в престъпление срещу правосъдието

16:14, 16 мар 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура е привлякло като обвиняем Светлозар Георгиев, съдия от Наказателното отделение на Варненския окръжен съд. Обвинението е за престъпление по правосъдието, съобщиха от прокуратурата.

Според него на 2 декември миналата година съдия Георгиев е склонявал прокурор от Районната прокуратура във Варна да наруши свои служебни задължения. Той го подбуждал да вземе решение, противно на вътрешното му убеждение и доказателствата по делото, като да прекрати разследване с мотива за малозначителност на деянието.

Разследването е било срещу извършител на престъпление, свързано с държане, пренасяне и работа с взривове, огнестрелни оръжиия и боеприпаси без необходимите мерки за сигурност. Прокурорът не се поддал на въздействието и внесъл обвинителен акт срещу извършителя във Варненския районен съд.

На съдията е определена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 3000 лв.

Съдия Светлозар Георгиев е бивш председател на Военния съд във Варна. Сред делата, които в момента разглежда, е делото за изнудване срещу Веселин Марешки и бизнесдамата Красимира Колева, като кандидат-депутатът е обвинен и в нанасяне на побой. Именно Светлозар Георгиев беше съдията, който на 8 декември миналата година реши да засекрети изслушването на СРС по делото, като се позова на запазването на личния живот и търговската тайна. След протест на прокуратурата обаче Георгиев промени решението си и така телефонни разговори на Маршки и сочения за наркобос Веселин Жеков станаха публично достояние.

Преди 3 години съдия Светлозар Георгиев бе кандидат за поста административен ръководител на Окръжния съд във Варна, но не успя да го заеме.

В момента съдия Светлозар Георгиев е в отпуск до изясняване на статута му, съобщиха от ВОС. Поради това са отложени две наказателни дела, насрочени за утре.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама