Денис Звездич: Премиерите на страните от Западните Балкани са отговорни за европейския път на региона

16:54, 16 мар 17 / Свят 25 192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерите на страните от Западните Балкани носят отговорността да задържат страните на европейския път, заяви премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звездич след тричасовата среща на правителствените ръководители от региона, събрали се в Сараево. Това съобщава БГНЕС.

Звиздич подчерта още изразеното от участниците единно мнение, че стабилността и сигурността са решаващи за политическото, социалното и икономическото развитие на страните от Западните Балкани.

Тричасовата среща бе посветена на подготовката на предстоящата 4-та среща на върха на Берлинския процес, който ще се поведе през юли.

Присъствалият на срещата еврокомисар по разширяването Йоханес Хан увери, че страните от ЕС са привързани към разширяването на общността в Западните Балкани. Той обаче предупреди страните от региона да не позволят препятствия да препънат постигнатия напредък.

Като най-важен проблем Хан посочи икономиката, тъй като – по думите му - тя носи напредъка в процеса на европейската интеграция.

На срещата присъстваха премиерите на БиХ, Сърбия, Черна гора, Македония и Албания, а също италианският външен министър Анджелино Алфано, чиято страна ще бъде домакин на западнобалканския форум през юли. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама