Македонските ловци също са против албанската платформа

20:41, 16 мар 17 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След фермерите, земеделците, боксьорите, шофьорите и други категории граждани днес по улиците на Скопие излязоха и ловците.

Те също решиха да кажат „Не“ на албанската платформа, налагането на албанския език като втори официален език, промените в химна, герба и знамето на Република Македония, предаде БГНЕС.

В 31 града в съседна Република Македония тази вечер се проведе поредния протест срещу т.нар. "Албанска платформа" и за запазването на единството на страната.

Участниците в протеста в столицата Скопие както всяка вечер потеглиха от сградата на правителството и се отправиха към площада пред парламента. "По всичко личи, че много скоро ще трябва да се съберем на стадион, защото улиците и този площад са прекалено малки, за да ни съберат", каза един от организаторите на протеста от Гражданското сдружение "За единна Македония" Богдан Илиевски и добави: Няма да си тръгнем до пълното изпълнение на нашите искания!

След проведените предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември Република Македония изпадна в тежка политическа криза. Получилата най-много мандати в новия парламент /51 от общо 120, бел.ред./ ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски не успя да сформира коалиция с ДСИ /10 мандата, бел.ред./ за нов кабинет и върна мандата на президента. Иванов отказа да връчи мандат на Зоран Заев /СДСМ получи 49 мандати, бел.ред./ поради коалицията му с трите албански формации - ДСИ, Движение "Беса"/ 5 мандати, бел.ред./ и Албанският алианс /3 мандати, бел.ред./, които подписаха т.нар. "Албанска платформа". Тя предвижда промяна на Конституцията, на държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна. Георге Иванов поиска Зоран Заев публично да осъди и да се разграничи от тази платформа.

От ВМРО-ДПМНЕ призовават за провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама