Мариета Волф: Ламята не е триглава, а полуумряла

08:32, 23 мар 17 / Политика 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мариета Волф е общински съветник от ПП „Глас народен” в Русе, член на комисиите по Здравеопазване и социална политика, Законност, обществен ред и сигурност и председател на Етичната комисия. За изборите за народни представители е с №3 в листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”. Както тя самата казва: „Три за щастие!” Женена, с две деца, музикално образование, владее немски, френски, английски и румънски. Работила като корабен агент и спедитор, продуктов мениджър, преводач.

 - След като от 2013 г „Глас народен” се явява самостоятелно на избори, защо за предстоящите парламентарни избори влязохте в предизборна коалиция?

 - Първо искам да благодаря за уточнението „предизборна коалиция”! Нужно е да се прави разлика между предизборна коалиция, парламентарна коалиция, и коалиция в изпълнителната власт. Моето лично мнение е, че коалицията с РБ закъсня с 2,5 години, но да се надяваме, че поговорката „Всяко нещо с времето си” ще е на място и в този случай. Обединението на десните наистина предстои и „Реформаторски блок” и „Глас народен” изиграха ролята на стартер на този процес. А сега конкретно на въпроса. Защото когато се зададат избори започнем да събираме необходимите минимум 2500 подписа от поддръжници, те питат: „Всеки път се подписваме и ви подкрепяме, и гласуваме за вас, а вие все 1% вземате и не можете да влезете в Парламента! Кога ще имаме депутати?” Защото на всички избори, на които се е явявал „Глас народен” досега, е печелил малко над 1%. Поради това в обществото се тръби, че партята съществува само, за да взема държавната субсидия. Това, разбира се, се опровергава от факта, че на местните избори през 2015 г „Глас народен” спечели места за общински съветници и кметове, в това число и в Русе. Защото хората искат да ни виждат в медиите. А нас ни няма по две причини там: защото сме неудобни и защото субсидията ни е крайно недостатъчна, за да плащаме за това. Защото когато поканим качествени хора да се присъединят към нашата листа, получаваме един и същи отговор: „А, не, не, аз с политика не се занимавам и не искам да се цапам!” и след това чистите и неопетнените отиват да хвърлят кал и да плюят тези, които все пак са запретнали ръкави и са се захванали да ринат боклука. И те не успяват да се справят бързо, защото са прекалено малко, а боклукът - прекалено много. Затова изборът беше между две възможности: да продължаваме да бъдем самотният еднопроцентов стожер, за чиито идеи никой не е чувал, освен най-верните му гласоподаватели, или да прием предложението да обединим усилията си с позната политическа формация.

 - А защо точно с „Реформаторски блок”?

 - А ако бяхме избрали когото и да било друг, нима нямаше да ни бъде задаван същия въпрос? Истината е, че бяха водени разговори с различни политически формации, но до реални преговори се стигна на този етап само с „Реформаторски блок”. Да кажем, че причината е в политическата култура на ръководствата на тези два политически субекта! А простият отговор е: защото политическата платформа на „Реформаторски блок” не е в противоречие с нашите приоритети, самата коалиция „Реформаторски блок” има лоялни поддръжници и медийно присъствие и по този начин се опитваме да изпълним дългогодишната ни цел, а именно да имаме представителство в Парламента! Защото именно това е основната цел на всеки дългосрочен политически проект.

 - Знаем, че около 40% са гласуващите в Русенска област. Как ще накарате повече хора да упражнят правото си на глас и да изберат Вас?

 - Интересен феномен е българският избирател и начинът, по който гласува. Преди няколко години, когато всъщност за пръв път участвах в парламентарни избори, разбрах следното: мой приятел, който пределно ясно знаеше, че се кандидатирам за депутат, ми призна, че не е гласувал за мен. И аз го попитах: „Защо? Нали ме познаваш? Нали знаеш, че можеш да разчиташ на мен? Нали знаеш, че съм почтен човек и ще защитавам интересите на нашата общност в Народното събрание?” И тогава той ми каза следното: „Ами защото знам, че ти няма да спечелиш. И какъв е смисълът да гласувам за някой, който няма да спечели?” Тогава разбрах психологията на българина. Той няма възможност да реализира себе си в свой проект, в своя работа, в сове начинание. Тези възможности са му отнети именно поради липсата на реална демокрация и реално действаща пазарна икономика. А той иска поне веднъж в живота си да се почувства малко значим и малко победител... Е, ако не е победител, то поне да се отърка около победителя и да може да пирува заедно с него! Беше средата на 90-те години, когато отидох при баща ми в Германия и това ми посещение съвпадаше с изборите за парламент. В деня на изборите хората бяха празнично облечени, и наистина се радваха, че отиват да дадат гласа си, който да бъде чут. Тогава попитах баща ми за кого ще гласува, а той ми отговори: „За Партията на свободните демократи”. И аз го попитах каква е тази партия, аз не съм я чувала. Аз знаех социалдемократическата и християндемократическата партия. И той ми каза: „Това е партия, която винаги с малко успява да мине прага, толкова, колкото да влезе в парламента”. И аз го питам: „Добре, защо гласуваш за тази партия? Очевдино е, че тя има малко депутати, какво прави тази партия в парламента?” Баща ми отговори: „Аз знам каква е нейната програма, знам каква е нейната стратегия и тези депутати защитават моите интереси в областта на културата и в различни други сфери. И въпреки, че са толкова малко, съумяват да внесат законопроект, който да бъде приет.”
Но това е в една работеща, реална демокрация. Хората трябва да разберат най-накрая, че ламята не е триглава, а е полуумряла! Т.е. политическата олигархия се страхува, че може да загуби позициите си и преди избори дава мило и драго да запази властта си. Единствено хората в тази държава са в състояние да ѝ я отнемат и да променят и подобрят начина, по който живеят, осъзнавайки, че те са по-големи и силни от политическата ламя. Има два начина за това. Единият е по време на избори, излъчвайки достойни и почтени хора в общинския съвет или народното събрание. Затова призовавам да се гласува за личности, използвайки преференцията! Другият е чрез създаване и участие в граждански инициативи и протести и упражяване на натиск върху изпълнителната власт. И ако първият изисква еднократно усилие веднъж на няколко години, то вторият трябва да се упражнява ежедневно. Често ме питат как имам сили и енергия да се противопостявам и да защитавам граждански права, не само моите, а и на групи от общности. Ще завърша с това: Аз съм Мариета Волф. Името ми означава "вълк"! Не се уморявам в преследването на целта. Не бягам, за да се спасявам, а за да я стигна. Използвайте ме! Използвайте възможностите, енергията и желанието ми да променим нашата България! Номер 21 в интегралната бюлетина с преференция 3. Три за щастие!

Купуването и продаването на гласове е претъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама