Ги Верхофстад: Атаката в Лондон показва, че трябва да сме обединени

13:29, 26 мар 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият белгийски министър-председател Ги Верхофстад, който е и главният преговарящ на ЕС с Великобритания по темата за „Брекзит“, приема терористичната атака в Лондон като ясен знак колко е важно европейските нации да останат обединени, предаде БГНЕС.

Пред „Индипендънт“ той заяви, че нито една държава не може да се справи с бича на международния тероризъм сама.

Британският премиер Тереза Мей тази седмица съобщи на Брюксел, че ще задейства член 50 от Лисабонския договор за напускане на блока още на 29 март.

По думите на бившия премиер преговорите по процеса ще стават все по-трудни, а „непосредствен приоритет“ е да се гарантират правата на европейските граждани на Острова.

"И Великобритания, и ЕС рискуват да загубят от този процес, поради което трябва да работим, за да смекчим последиците от предприетото решение. Ужасните терористичните атаки в Лондон тази седмица показват колко е важно европейските нации да останат обединени срещу общите предизвикателства, с които никоя от нашите страни не може да се справи сама“, допълни той.

„Трябва да попречим на всички, които се опитват да сеят разединение сред европейските нации. Знам, че някои хора имат интерес да преувеличават различията между ни, за да ни разделят допълнително. Това, че „Брекзит“ се случва, е достатъчно лошо“, коментира още Ги Верхофстад.

Той изрази надежда, че Великобритания ще остане "близък стратегически партньор на ЕС в следващите години“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама