Избиратели към новите депутати: Искаме асфалтирани пътища и чиста вода

18:08, 26 мар 17 25 352 Шрифт:
Автор:

Какво очакват избирателите от новите депутати от Шумен, които ще влязат в 44 я български парламент, това провери репортер на Topnovini.bg в две села и един квартал в областния център.

„ Ще искаме от хората, които влязат в парламента да съдействат да увеличат заплатите и пенсиите. Няма какво да се заблуждаваме, тук се живее много трудно. Едва оцеляваме. Дадох гласа си, дано да има подобрение и светлина в тунела“, сподели след като гласува Тончо Стойков от шуменското село Новосел. Той е пенсионер по болест. Мизерията е ежедневие, с която няма как да не свикнеш, казва мъжът, върху когото личат следи от постоянно безпаричие и недоимък.

Въпреки, че е песимист за бъдещето гласа си даде и 71 годишния Христо Емилов. Пенсията му 130 лева.

Впечатленията си от шуменските депутати в миналия парламент той обобщи така: Някои правят нещо за хората, други обаче, не. С една дума, изобщо не можело да се разбере кой какво прави. И дали изобщо се интересува от желанията на хората, които са го изпратили в парламента да защитава техните интереси. Или гледа само да си получи голямата заплата.

Съсухреният мъж припомни българската поговорка, че ситият на гладния не вярва.

Но от новите депутати Емилов очаква промени, които касаят и жизнения стандарт на съселяните му и по-добри пътища, болен проблем за повечето шуменски села.

„Човек отритнат от съдбата и държавата – няма какво да яде. Живее на тъмно, отдавна няма ток, тъй като с мизерната пенсия, не може да си плати сметките на енергото“, включва се и собственикът на заведение Рейхан.“Ако му дам хляб хапва, ако не системно гладува“, гневи се от тежката съдба на Христов бизнесменът.

Според него предишните депутати гледали само да оправят себе си. Но имало и такива, които влизали в положението на хората, изслушвали проблемите им. И търсели решение. Те не делели хората по етнос и религия. За хората от селото особено бил загрижен и кметът на с. Новосел Фахри.

Бизнесменът Рейхан не одобрява да се дават обещания, които след изборите няма да се изпълняват. По думите му това били обещания на книга и в партийни документи.

Други хора от селото не искаха изобщо да говорим за това, какви надежди възлагат на новите народни представители. Запазилите мълчание все пак упражнили конституционното си право на глас. Но имало и техни съседи, които унесени в „кърската работа“ изобщо не стигнали до изборната урна. А докато траела компанията не са се интересували кои са кандидатите за народни представители. .

В близкото село Средня срещаме имама Исмаил. „Гласувах рано, защото искам да се промени живота. Да заживеем като бели хора. Да имаме необходимото за едно нормално съществуване“, сподели пред Tопновини мюсюлманският духовник. Той не крие удовлетворението си от кмета. Сега пожелава същата активност и мисъл за хората на новите депутати.

Духовникът иска от бъдещите парламентаристи да „идват по често при хората от селото“. Не крие и голямата си болка, че пътищата не са асфалтирани. Посочи пример, когато при бивш кмет, преди години, асфалтирали пътя до дома му и толкова.

Снимка: Topnovini.bg

Въпреки неволите в селото имамът Исмаил се моли на Всевишния Аллах да дава живот и здраве на всички.

„24 часа, ние кметовете сме на разположение на хората. Знаем болките и проблемите им. Доколкото е възможно ги решаваме.Надявам се с бъдещите народни представители да работим съвместно. Хората имат нужда от такава заедност и взаимодействие“, заяви кметът на с. Средня Ханифе Хасан.

По думите й приоритет за народните избраници трябва да бъде асфалтирането на пътищата в Средня. Хората в малките населени места да почувстват подрепа, категорична бе кметицата Хасан. Тя вярва, че депутатите ще обърнат внимание, което избирателите заслужават.

Стигаме и до кв. „Витоша“ в Шумен. Гласоподавателите са отишли до избирателните урни още в ранни зори. С надеждата народните избраници от Шумен да обърнат внимание и на техните проблеми. „В 21 век над 150 семейства в махалата живеят без ток и вода. Енергото не прекарва, защото сме нямали нотариални актове на къщите. Домовете ни били незаконни“, оплаква се Тодор Карамфилов. Към него се присъединяват и други от квартала с думите, това е безобразие и „меко казано мизерия“. Живеели на свещи. „Може ли кучетата в приюта да живеят на светло, а ние, хората, не“, пита Карамфилов.

Снимка: Topnovini.bg

Хората разказаха, че едва оцеляват. Ден за ден. Имали съветник, но нещо не били във възторг от дейността му. „Помага горе долу. Не е без хич“, казва Карамфилов. И обобщава, колкото са силите му, толкова помага.

От депутатите очакват кв. „Витоша“ най-после да се оправи. И хората най-после да живнат.

„Търговия с гласове на тези избори нямаше. Ние не сме толкова глупави да се продаваме за 20-30 лева. Хора с достойнство сме“, гордо обявиха хора от махалата.

Снимка: Topnovini.bg

За разлика от апатичните избиратели в шуменските села в дълбокия Делиорман изселниците проявиха изключителна активност. С три автобуса от Истанбул в събота преди обяд пристигнаха над 200 двойни граждани от Република Турция. Те дойдоха да се видят с близките си в с. Вълнари, община Никола Козлево. Според местни хора, визитата на гостите е поръчана от кмета Ешреф Реджеб. А причината, снаха му е на избираемо място в листата на конкретна партия.

„Нямам никакво отношение към посещението. Уверявам Ви. Разбрах, че са пристигнали. Болен съм и не съм в състояние да се срещна с тях“, заяви за Топновини управникът. Уточнява, че хората с двойно граждани просто са дошли да се видят с близките си. И това е съвпаднало с изборите за Народно събрание.

„Изселниците не създадоха никакви проблеми при попълването на декларации за гласуване по настоящ адрес“, сподели зам.председателят на СИК в с.Пет могили Иванка Здравкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама