Председател на 41-ва СИК в София е освободен за непристойно държание

18:52, 26 мар 17 25 726 Шрифт:
Автор:

В 23-та РИК - гр.София днес следобед е постъпил устен сигнал и жалба от Боян Чобанов, в която се твърди, че председателят на СИК №41 в столичния район „Лозенец“ Любомир Цанев не допуска в секцията представител на КП Реформаторски блок-Глас народен, въпреки че е представено пълномощно, научи Topnovini.bg от пресцентъра на 23-та Районна избирателна комисия (РИК) в гр.София.

23-та РИК-София е разгледала веднага жалбата и е изпратила свой представител за проверка на място, като са проведени разговори, както с председателя на СИК, с останалите членове от състава на СИК, с представители на районната администрация и с представители на РУ на МВР на място. 

Било е установено, че председателят на 41-ва СИК Любомир  Цанев, предложен от квотата на КП ББЦ, не допуска представителя на КП Реформаторски блок-Глас народен, въпреки че се легитимира законно и е вписан в публичния регистър на РИК 23.

Въпреки указанията на секретаря на 23-та РИК, председателят на СИК продължавал да не допуска пълномощника на коалицията с твърдението, че на всички пълномощни, които му се представят следва да имат задължително печат, оспорва истинността на подписа и изисква да се провери личната карта на упълномощителя, за да се сравни подписа.

След като секретарят на 23-та РИК дава указания, че регистърът на представителите е публичен и следва да се прави справка в него от председателя на СИК, Любомир Цанев изисква от секретаря да постави печата на 23-та РИК върху пълномощното.

В последствие секретарят на 23-та РИК-гр.София установил, че изискванията на Любомир Цанев са недопустими, несъобразени със закона и напълно неоснователни, като председателят на 41-ва СИК не се съобразил с дадените му разяснения и указания.

Междувременно председателят на СИК не допуснал до гласуване майка с дете и задържал неоснователно документите за самоличност на друг гражданин. 

По данни на граждани и други членове на 41-ва СИК и представители на МВР, Любомир Цанев се държал непростойно, нарушавайки разпоредбите на Изборния кодекс и изричните указания на секретаря на 23-та РИК-гр.София.

След като членовете на 23-та РИК се запознали с подробностите по този казус, председателката на 23-та РИК-София Живка Котева взела светкавично решение Любомир Цанев незабавно да бъде освободен като председател на 41-ва СИК в София.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама