Напрежение в истанбулския район Авджълар, возят избиратели да гласуват на други места

21:02, 26 мар 17 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към 19 ч. турско време напливът към секциите в истанбулския район Авдъжалар достигна невиждан пик, напрежението сред избирателите ескалира, създаде се мигновена организация и те бяха транспортирани с автобуси до секциите в други квартали на мегаполиса, предаде БГНЕС.

Общинската власт в Авджълар пое ситуацията в свои ръце и осигури автобусите, с които големи групи желаещи да гласуват бяха превозвани към другите райони. Общинската съветничка в тази община Гюлтен Ярбасан заяви, че притокът на избиратели не стихва и опашките не намаляват още от сутринта, поради което се е наложило да се намесят местните власти.

„Става дума за хора и с българско гражданство, които искат да упражнят правото си на вот, но са подложени на големи препятствия. Пренасочването им към секциите в другите райони също не дава гаранции, че и там ще могат да се доберат до урните. Стресът е огромен, много хора припадат, докато висят по опашките. Моля се България да има предвид напрежението, на което са подложени избирателите и да помисли за следващия вот, без да си затваря очите за всичките трудности, с които се наложи те да се сблъскат“, призова Ярбасан.

Според информационната агенция „Доган“ специално за изборите за парламент от Турция за България са отпътували 10 000 двойни граждани. В България живеят 1,1 милиона турци, от които 650 000 имат правото на глас, посочва още агенцията и припомня враждебното отношение на отделни политически партии към изборните „туристи“, както и блокадите на границата, с които бе направен опит автобусите да бъдат върнати обратно в Турция.

Въпреки протестите обаче 10 000 души са пристигнали в България, но много от тях в секциите се натъкнали с изненада на факта, че имената им са изтрити от избирателните списъци. Онези, които не са били в състояние да се справят с попълването на задължителната декларация на български език, удостоверяваща, че не са гласували и на друго място, са били подпомогнати от активистите на двете турски партии. През целия ден турските медии информират в обширни репортажи за хода на изборния процес както в Турция, така и в България, цитирани са и прогнозните резултати, със специално внимание е удостоен и кметът на Кърджали Хасан Азис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама