Сирия е готова да предостави на ОЗХО достъп до авиобазата "Шайрат"

01:44, 13 апр 17 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирия е изразила готовност да предостави на Организацията за забрана на химическите оръжия достъп до правителствената авиобаза "Шайрат", която бе поразена от американските ракети. Достъпът до базата е необходим, за да се провери за наличието на зарин, който според западните страни, е бил използван при нападението в град Хан Шейхун. Това съобщи в сряда постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари пред Съвета за сигурност на световната организация, предаде БГНЕС.

Той каза още, че Дамаск е изпратил писмо до генералния директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу с молба "да изпрати безпристрастна и професионална мисия в Хан Шейхун и при авиобазата "Шайрат", за да се установи какво точно се е случило."

Малко по-рано Русия наложи вето на проекторезолюцията на ООН, която изискваше именно сирийското правителство да сътрудничи при разследването на предполагаемата химическа атака в Идлиб, за която Западът обвини силите на президента Башар Асад.

Предложената резолюцията целеше да осъди предполагаемото нападение и изразяваше пълната подкрепа на Съвета към разследващите от "Организацията за забрана на химическите оръжия" (ОЗХО).

С нея сирийското правителство щеше да бъде задължено да предостави всички планове на полетите, логове и друга сходна информация за проведените военни операции на 4 април. Освен това Сирия трябваше да предаде имената на командирите на всички въздухоплавателни средства и да предостави на следователите на ООН достъп до сирийските въздушните бази. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама