Албанското правителство прие проектозакон за малцинствата

09:14, 13 апр 17 / Свят 25 207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанското правителство на премиера Еди Рама прие проектозакона за защитата на националните малцинства, който в най-кратки срокове трябва пда бъде внесен в пленарна зала за одобрение от парламента, предаде БГНЕС.

В чл.3 от проектозакона пише следното: Национални малцинства в Албания се смятат гърците, македонците, власите, ромите, египтяните, черногорците, бошняците и сърбите. В текста не се споменава същуствуването на българско малцинство

Албания за първи път приема подобен закон, който регулира правата на националните малцинства. Според правителство той зачита Конституцията на страната, Конвенцията на Съвета на Европа за защита на националните малцинства от 1999 година и международните договори за защита на правата на човека.

Припомняме, че опозицията бойкотира заседанията на парламента от месец февруари насам. Тази нощ стана ясно, че Демократическата партия и обединената опозиция няма да участват в парламентарните избори, които са насрочени за 18 юни. Лидерът на ДП Люлзим Баша призовава за оставка на Еди Рама и сформиране на експертно правителство, което да организира честни и свободни избори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама