Кръстиха "най-гръмогласната" скарида в света на "Пинк Флойд"

10:06, 13 апр 17 / Любопитно 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скарида, която издава най-оглушителния звук в цялата океанска фауна, бе кръстена на легендарната прогресив група "Пинк Флойд" от зоолога и фен на британците д-р Сами Де Грейв, съобщи БГНЕС.

И както рок бандите на концерт, Synalpheus pinkfloydii може да предизвика толкова силен шум, че да спука тъпанчетата на някой човек. Дори и в далечината силата на звука може да бъде прихваната не само от сонарите на подводниците, но и от слуха на водолаз.

Едва сантиметър дълго, ракообразното използва голямата си розова щипката, за да създаде кавитационен балон под високо налягане, който се движи със скорост по-голяма от тази на куршум и включва 210-децибелов звук. Т.е, ако се спука непосредствено до човешкото ухо може да доведе до звукова травма или въобще лишаване от слух.

Освен това в рамките на секунда взривяващият се балон генерира температура от 4400 градуса по Целзий, което е почти колкото температурата на повърхността на слънцето.

И въпреки че скаридите обикновено използват тези балони, за да нокаутират или зашеметяват малки рибки, зоолозите смятат, че пинкфлойдий го използва за по-различни цели. А именно да отблъскват плячка, да се защитават и.. да комуникират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама