Приключи 49-та национална олимпиада по физика

10:33, 13 апр 17 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четирийсет и деветата национална олимпиада по физика се състоя в Разград. Състезаваха се 119 ученици от 19 области в страната, разпределени в четири възрастови групи. В първа група бяха ученици от седми клас, във втора - от осми, в трета - от девети и в четвърта група – ученици в 10, 11 и 12 клас. В първия ден всички ученици решаваха теоретични задачи. Във втория модул, който се проведе на 12 април участваха само ученици от четвърта група, които решаваха две практически задачи.

След втори кръг бе сформиран и националният отбор по физика. В отбора влизат Димитър Ружев – дванадесетокласник от СМГ-София, който е класиран на първо място с 93,45 точки. На втора позиция със 78,80 точки е десетокласникът Бойко Борисов, също възпитаник на  от СМГ-  София, а трети е Александър Атанасов от МГ “Гео Милев“ – Плевен. В разширения национален отбор ще бъдат включени още седем ученици, представили се успешно на олимпиадата. Това са Александър Иванов от СМГ - София, Руско Русков от ПТПАЕ - Бургас, Иван Димитров от МГ - Пловдив, Георги Александров от СМГ - София, Мартин Игнатов от НПМГ - София, Таквор Баронян от Дарби Колидж - София и Александър Стоилов от СМГ - София.

През юни те ще участват в още една двуседмична селекция, след което ще бъде определен петчленният състав на отбора, който ще представлява страната на Международната олимпиада в Индонезия. Отборът ще бъде ръководен от двама от членовете на Националната комисия на олимпиадата - проф. Мирослав Абрашев и гл.ас. Нено Тодоров от Физическия факултет към Софийския университет. 
Десетте  момчета, представили се най-добре на националната олимпида в Разград получават званието „Лауреат на МОН“. С този резултат те могат да бъдат приети във  всеки държавен ВУЗ.

Според правилника на състезанието резултатите на първите 20 дванадесетокласници с най-добри постижения на националната олимпиада се считат за приемен изпит по физика в Софийския университет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама