За един милиард долара са щетите от пожара унищожил боеприпаси в украинския военен склад

11:03, 13 апр 17 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Щетите от пожара, който през март обхвана огромен склад за боеприпаси в украинския град Балаклея, са за милиард долара, съобщи председателят на парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана в Киев Сергей Пашински, предаде сайтът „5 канала”, цитиран от БГНЕС.

Депутатът изтъква, че в склада е имало десетки хиляди годни и десетки хиляди негодни за употреба боеприпаси, но в резултат на верижна реакция пожарът е изпепелил всичко.

Пожарът в склада в Харковска област започна на 23 март призори. Образувани са две наказателни дела за „диверсия” и „немарливост”.

На 24 март зам.-министърът на отбраната Игор Павловски заяви, че пожарът е напълно потушен.

Пожарът във военния склад започнал малко след като оттам си тръгнали група генерали, съобщи дни след инцидента телевизионният канал NewsOne като се позова на местен жител.

„Знам, че преди взривовете имаше проверка. Пристигаха генерали, пиеха в базата и след като си заминаха започнаха взривовете. Какво са правили там, не е ясно. Едно мога да ви кажа, ситуацията със взривовете свидетелства за немарливостта на генералите”, казва местният жител.

Той опровергава и версията за това, че запалването на складовете е възникнало след хвърляне на взривно устройство от безпилотен апарат и увери, че причина, най-вероятно, е станала небрежността на военнослужещите, които често са в нетрезво състояние.

„Не мисля, че това са били безпилотни апарати, защото в базата има много войници, които постоянно пият. Това е известно на местните жители”, разкрива очевидецът.

Председателят на Службата за сигурност на Украйна Васил Грицак обаче твърди, че причина за пожара във военния склад е диверсия. „Открити са свидетели, които са видели как върху склада с арсенала от летателен апарат са хвърлени материали, които са предизвикали взривове и детонации”, обяви Грицак.

Пожарът предизвика и детонации на боеприпаси – танкови и артилерийски снаряди. От зоната на възможни поражения бяха евакуирани около 20 000 души.

Доскоро складът в Балаклея се смяташе за най-големия в Европа. Техническата му площ е 368 хектара. Базата може да съхранява до 150 000 тона боеприпаси. Преди инцидента, по данни на медиите, там е имало 125 000 тона боеприпаси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама