Правителство в началото на май, според очакванията на Цветан Цветанов

13:14, 13 апр 17 / Политика 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изключително важно е да се заяви, че другата седмица ще се изготви коалиционно споразумение. Едва след него ще започнем да говорим за структура и персонален състав на Министерски съвет. Стигна се до уговорката първо да говори, за акценти в управленската програма, да на правим след това коалиционното споразумение и след, което да се обсъди персоналният състав на кабинета.

Това обясни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на преговорите с Обединените патриоти, предаде БГНЕС. Цветанов очаква да има правителство в началото на май, по-точно около 4 май. .

Той посочи, че единственият човек, който е ясен за следващия кабинет е бъдещият премиер Бойко Борисов. „Това, което ще се поеме като ангажимент на база на коалиционното споразумение в рамките на 40 дни да може да се направи подробна управленска програма, която да е между 200-300 страници с конкретика“, поясни Цветанов.

Относно искането за връщане на казарма, по настояване на ОП, Цветанов обясни, че и в сегашното законодателство е заложено да има подготовка на учащите се на доброволен принцип за обучение.

Основен приоритет във външната политика и сферата на отбраната щял да е фактът, че България е сериозен и активен член на НАТО и ЕС. В края на управленския мандат се предвижда достигане на 2% от БВП за отбрана.

Цветанов изрази мнение, че председателството ще даде много по-сериозна тежест на страната ни. „Това, което беше заявено от лидерите на БСП и ДПС беше, че по тези теми те ще дадат подкрепата си. Убеден съм, че 4-годишен мандат е съвсем реалистичен с управленските акценти, които бяха изложени днес“, вярва Цветанов.

По темата за съдебната система, Цветан Цветанов обясни, че реформите ще бъдат продължени. „Първа приоритетна задача ще бъде антикорупционният закон и Комисията за отнемане на имуществото да бъде органът, който да може да обедини цялостната дейност. Предвиждаме да се изпълнят 17 препоръки на ЕК в доклада по механизма за сътрудничество и оценка. Основният акцент ще бъде борбата срещу корупцията и корупцията по висшите етажи на властта, които ще преминат като компетентност към спец съда и спец прокуратурата“, съобщи зам.-председателят на ГЕРБ.Той посочи, че не са предвиждат конституционни промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама