Тази вечер е заключителният концерт от поредицата Великденски класически концерти в Добрич

13:18, 13 апр 17 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заключителният концерт от поредицата Великденски класически концерти е тази вечер от 19 ч. в Концертна зала „Добрич“, напомнят от Община Добрич. Той е със свободен вход.

В него ще вземат участие Мария Славова - орган, Светлана Анчева - обой и Георгиос Филаделфевс – тенор.

Програмата включва произведения на Йохан Себастиан Бах, Карл Филип Емануел Бах, Алесандро Страделла, Георг Фридрих Хендел, Франческо Джеминиани, Ференц Лист и Габриел Форе.

Органистката Мария Славова е родена в град Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави.

Светлана Анчева – обой, е родена в Русе, където  завършва музикалното училище и след това НМА „П. Владигеров” София в класовете по обой на  Пламен Проданов и хорово дирижиране на проф. Анна Белчева. През 2004 г. основава Ансамбъл за камерна музика „Формантик” и е автор на множество транскрипции за този състав. През 2009 г. осъществява голямо концертно турне в САЩ като соло обой в състава на Дъблинската  филхармония, а през периода 2012-2014 г. е соло обой на оркестъра на Академия Киджана в Сиена. Изнася камерни концерти с различни формации. От 1998 г. е соло обой в Русенска филхармония.

Георгиос Филаделфевс е тенор и пианист. Роден в Атина, където завършва Националната консерватория „Манолис Каломирис” в класа на Рена Бека и успоредно с това учи пеене. През 1996 г. печели първия си пианистичен  конкурс в Гърция, а по-късно в България завършва НМА „П. Владигеров” в класа по пиано на проф. Жени Захариева. Продължава да учи и оперно пеене със Стоян Кисьов. Лауреат е на много международни конкурси по пиано и получава медал от кмета на Атина за творческа дейност. Солист-тенор на Държавна опера - Русе. Гастролира в цяла Европа с богат пианистичен и теноров репертоар.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама