Община Пловдив прие дарените акции от Панаира

13:20, 13 апр 17 25 289 Шрифт:
Автор:

С 31 гласа "За", 9 - "Против" и 7 - "Въздържал се" пловдивските общински съветници гласуваха предложението за приемането от Община Пловдив на веднъж отказаните малко над 20 процента държавен дял от Панаира. След днешното решение вече няма пречка да бъде сключено тристранно споразумение – между Общината, Георги Гергов и Министерството на културата за изграждане на Дом на операта.

Най-активни по време на дебатите бяха общинските съветници от Съюз за Пловдив Дани Каназирева, от Обединените земеделци-адвокат Георги Колев и РБ-Божидар Здравков.

Това е срамен ден за Пловдив. Така председателят на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева коментира решението на Общинския съвет за придобиване на 20,63  %  акции на Панаира.  "Пред мажоритарния собственик на „Международен панаир Пловдив“ АД  вече няма пречки за  придобиване на 100 % акции.  Така той става собственик не само на 400 дка земя, върху която е разположен панаирът,  но и на 400-те дка имоти, апортирани  в „Пълдин туринвест“ преди десет години, пак с решение на Общински съвет.  Това са общо близо 800 дка, които Гергов получава  като подарък от управляващите, коментират от „Съюз за Пловдив“.

"Пловдив ще спечели това, че ще си върнем имоти, които бяха изгубени. Дружеството има 700 милиона активи и 48 милиона лева кредит към Българска банка за развитие, която е 99,9% собственост на българската държава", беше един от мотивите на Георги Колев да подкрепи решението. Той цитира и закона, според който не е възможно увеличаване на капитала на едно дружеството, ако в него държавата или община имат акции.

Още в началото на сесията Божидар Здравков направи предложение да се отложи гласуването, защото още няма отговор на прокуратурата, която е от сигнализирана от Спас Гърневски  да разследва приватизацията на Международния панаир в града под тепетата отпреди десетина години. Съветниците "След 10 години съдружие с Георги Гергов Пловдив не е получил нито една стотинка дивиденти. Какво обаче изгуби-всичко, което Община Пловдив апортира преди години", каза Божидар Здравков. Съветниците, обаче, отхвърлиха предложението му.

Изключително емоционално беше и изказването на кмета Иван Тотев от трибуната на местния парламент, въпреки че самият той настояваше да се прави разлика между емоционалните и рационалните мотиви. "Не можем да избягаме от нивото на махленско говорене като пример ще кажа, че винаги е спряган панаирът е на Гергов, хотелът е на Тотев, а примерно Владо Кисьов строи кооперация. Но ако погледнем може и да се окаже, че Гергов няма общо с панаира, а Иван Тотев категорично има хотел. Пловдивчани имат нужда панаирът да работи и ако се налага Гергов може да се обеси на Палата номер 1", заяви Тотев. Той е категоричен, че активите на дружеството са много повече от пасивите и че няма вариант с парите от данъци на пловдивчани Община Пловдив да погасява дълговете на панаира.

Очакваните протести срещу решението не се състояха, в залата по време на дебатите присъстваха около 10 души против, начело с бившия депутат Христо Марков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама