Анкара иска визова либерализация, за да спазва мигрантското споразумение с ЕС

13:21, 13 апр 17 / Свят 25 202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анкара настоява за визова либерализация с ЕС като условие за изпълнението на мигрантското споразумение, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Това предаде БГНЕС.

„Анкара се стреми да разреши въпроса за опростяване на визовия режим с ЕС. На Турция й необходима визовата либерализация, която е едно от условията на споразумението за мигрантите“, цитира го държавната Анадолска агенция.

„През юни ще представим пред ЕС последното предложение по въпроса за премахването на визите за турските граждани в европейските държави. Ще преценим как да продължим по-нататък и с всички вас ще споделим решенията, които ще вземем. Трябва да получим тази либерализация. В крайна сметка, тя е част от споразумението за спиране на миграцията, което подписахме", изтъкна още Мевлют Чавушоглу, цитиран този път от вестник „Акшам“.

Припомняме, че съгласно въпросното споразумение от март 2016 година турската страна пое ангажимента да прибира незаконно проникналите от нейна територия мигранти в ЕС (главно в Гърция), а ЕС да предостави финансова помощ, да премахне визите за турските граждани и да ускори преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Анкара неведнъж поставяше ултиматуми за сроковете на тези договорености, но досега не прибягваше до тях. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама