Русенската полиция с препоръки за безопасност по празниците

13:23, 13 апр 17 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пресконференция днес ръководители на служби в ОД на МВР - Русе излязоха с редица препоръки, които е желателно да спазваме за да си осигурим спокойствие по време на Великденските празници. 

Три са основните направления, свързани с неприкосновеността на имуществото, за които русенци трябва да внимават. 

Джебчийството вече е силно намаляло като феномен по време на такива празници, но въпреки това около най-големите събирания на хора ще има полицейско присъствие, включително и цивилно. 

За тези, които оставят жилището си необитавано по време на четирите почивни дни, полицаите съветват по възможност в дома да не се оставят пари и бижута, а в краен случай да бъдат разпределени на няколко места. Прозорците не трябва да се оставят отворени или дори леко открехнати, тъй като предоставят най-лесен достъп. Желателно е и да не съобщаваме в социалните мрежи, че ще пътуваме за празниците, както и хората, с които ще пътуваме.

Противно на очакваното, по време на християнските празници телефонните измамници в региона не са толкова активни. Обяснението на службите е, че този "контингент" в Русенско, предимно гр. Ветово, са от общността на бургуджиите, които са вярващи, силно набожни християни и евангелисти. Въпреки това обаче те не възприемат телефонните измами като кражба и престъпление (респективно - грях), а по-скоро като сделка. Поради това се препоръчва да се спазват обичайните мерки за сигурност - да не се доверяваме на хора, които звънят по телефона за да съобщят за инцидент с близък и да искат пари "за операция". От МВР акцентират, че в такива случаи не звънят по телефона на гражданите, а търсят директен контакт с тях, винаги се идентифицират със служебна карта, име и длъжност. 

От сектор "Пътна полиция" стартират акции за проверки за употреба на алкохол и правоспособност, като в същото време съветват шофьорите да тръгват на път с изправни колани, редовни застраховки и винетки. Ще бъде улеснена пропускливостта на пътните артерии към и от най-посещаваните храмове в региона. Актуална пътна обстановка ще бъде публикувана редовно на сайта на агенция "Пътна инфраструктура", както и на мобилното приложение LIMA. 

Комисар Димитър Павлов, директор дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" коментира, че са извършени проверки на всички 57 християнски храма в областта, и се работи активно с техните ръководства за безопасно протичане на службите, имайки предвид че празникът е свързан с множество горящи свещи на закрито. Обичайните препоръки са хората да внимават със свещите, жените да са с прибрани коси, тъй като в тълпа, носеща свещи, са особено податливи на инциденти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама