Над 5 млн. лева ще получат студенти, докторанти и учени по оперативна програма

14:11, 13 апр 17 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седем университета и един институт към БАН ще получат общо 5 024 842, 44 лв. лева за подкрепа на студенти, докторанти и учени.

Безвъзмездната помощ се предоставя на Химико-технологичния и металургичен университет,  Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", Университета за национално и световно стопанство, Националния военен университет "Васил Левски", Международното висше бизнес училище, Стопанската академия в Свищов и Техническият университет в София. и Института по физикохимия към БАН.

Договорите са сключени по процедура „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1“, финансирана от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Целта е да се стимулира интересът на студенти и учени към научните изследвания. Чрез проектите се дава възможност да бъдат привлечени към науката водещи изследователи и изобретатели, както и млади учени и докторанти.

Средствата ще им осигурят конкурентно заплащане, възможности за професионално развитие и мобилност, както и подходяща работна среда.

Очаква се благодарение на тях 500 млади учени до 34 години да получат подкрепа за научно-изследователска дейност. 2500 преподаватели във висши училища ще бъдат включени в програми за повишаване на квалификацията, а 300 студенти ще участват в програми за мобилност.

Парите ще бъдат инвестирани за участие в национални и международни научни форуми и обучения. Част от тях ще бъдат вложени в образователни програми, ориентирани към научните изследвания и към укрепване на потенциала на младите хора да извършват изследователски дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама