Избират почетният гражданин на Шумен

15:53, 13 апр 17 / Култура 25 537 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Две са предложенията за почетен гражданин на Шумен, постъпили за разглеждане в утвърдения срок, съобщи днес председателят на комисията по култура Венцислав Венков на заседанието на Консултативния съвет. Номинирани са известните шуменци Добрин Панайотов и Антонин Горчев.

Панайотов е музикант, педагог, композитор, основател на ансамбъл “Шумен”. Създател е на десетки фолклорни песни, два пъти е печелил конкурс за диригент на хора на БНР “Мистерия на българските гласове”. Бил е концерт майстор на операта в Лайпциг. 

Той е човекът, помагал през последните години на немалко шуменци, потърсили помощ в болницата в Хайделберг.

Антонин Горчев е поет, журналист и общественик, председател на Дружеството на писателите в Шумен и автор на текста на шуменския химн „От тука започва България“.

На заседанието беше коментирана и номинация, постъпила с малко закъснение, на покойния вече проф. Цветан Константинов.

Той е музикант със световна слава, но неговата връзка с Шумен е единствено тази, че баща му е от тук. Константинов е имал намерения към Шумен и ще се намери начин да бъде увековечена паметта му, заяви Венков.

„Провеждаме тези консултации за номинациите, за да не се стигне до разпиляване на гласове, защото е имало такива случаи“, заяви председателят на общинския съвет проф. Борислав Беджев.

За избора на почетен гражданин на Шумен трябват 28 гласа от всичките 41 в местния парламент. Сесията е насрочена за 27 април.

На заседанието ще се обсъждат общо 36 точки, сред тях са държавната субсидия на читалище „Назъм Хикмет – 1882 г.“ и закриване на основното училище в село Дибич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама