Жертви на постоянен тормоз и заплахи, с това се сблъскват журналистите в Европа

08:51, 22 апр 17 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заплахи, кибер атаки и нападения – с това се сблъскват журналистите в Европа постоянно, сочи доклад на Съвета на Европа, съобщи немския вестник „Франкфурт алгемайне цайтунг”, цитиран от БГНЕС.

Според проведеното проучване "69% от журналистите докладват, че са били жертви на психическо насилие под формата на сплашвания, заплахи, клевети и унижения", заявиха от Страсбург. Почти една трета от анкетираните репортери миналата година пък са били обект на физическо посегателство заради свои материали или разследвания. 35% от тях – от полицейските власти.

Повече от половината практикуващи журналистическата професия докладват и че са били засегнати от кибер тормоз. Това се е случвало най-вече под формата на обвинения в липса на обективност, лични нападки, заплахи с дела за клевата, „хейтърство” или наблюдение.

Под една трета от журналистите споделят, че поне веднъж са били жертва на кражба, конфискация или унищожаване на работното оборудване, а 13 на сто от жените в медийните среди – на сексуален тормоз.

В резултат журналистите развиват страх от бъдещи прояви на насилие както и от тревожност относно сигурността на своите семейства и близки. Както изтъква Съветът на Европа последиците от това се изразяват в пораждането на автоцензура. Данните сочат, че 15 на сто от анкетираните се чувстват задължени да свалят изцяло материалите си в името на своята безопасност.

Проучването е проведено сред 940 журналисти от всички 47 държави членки на съвета, както и от Беларус. Те са били избрани между членовете на петте най-големи организации, които се занимават с медии и свободата на изразяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама