Русия повлияла на изборите в САЩ чрез свои съветници

16:12, 22 апр 17 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руските служби се опитали да повлияят върху президентската кампания на Доналд Тръмп чрез някои съветници в администрацията, включително и помощника по външната политика Картър Пейдж, твърди CNN. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

Според канала това е информация на ФБР, получена във връзка с разследването за руската намеса в американския вот на 8 ноември.

Източници на телевизията не уточняват дали през 2016 г. самият Пейдж е знаел, че е използван от Москва за съответните цели.

Миналата година, в един от най-авторитетните московски университети, той изнесе реч, критикуваща политиката на САЩ към Русия. Тези думи „уловиха“ вниманието на разузнавателните служби и предизвикаха опасения, че дипломатът поддържа близък контакт с московски длъжностни лица от другата страна.

Все пак Пейдж е един от много съветници на Тръмп, които американските и европейски служби подозрения във връзка с руснаците, посочва CNN.

През октомври миналата година представители на разузнавателната общност на САЩ заявиха, че „руски хакери” са атакували избирателната система на страната. По-късно ЦРУ чрез медиите обвини Русия в хакване на сървърите на Демократическата партия на САЩ, за да се помогне на Доналд Тръмп да спечели изборите.

В Кремъл тези обвинения бяха многократно отхвърляни и определяни като „необосновани“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама