Джеймс Матис на посещение при ключовия съюзник Катар

16:24, 22 апр 17 / Свят 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският министър на отбраната Джим Матис се срещна с катарския емир по време на посещение в най-богатия на петрол регион на Персийския залив, дом на най-голямата американска въздушна база в Близкия изток. Tова информира АПФ, цитира БГНЕС.

Визитата в Доха е част от регионалното турне, което включва спирки като Саудитска Арабия, Египет и Израел. Матис трябва да посети Джибути в неделя.

Разговорите между шефа на Пентагона и шейх Тамим бин Хамад ал Тани бе видяно от анализаторите като „значимо укрепване на отношенията“ между двете страни.

Срещите на Матис са съсредоточени върху борбата срещу „Ислямска държава“, конфликта в Сирия и регионалната роля на Иран, която министърът наскоро определи като "дестабилизираща".

Взаимоотношенията на Вашингтон с арабските държави от Персийския залив станаха се обтегнаха по време на президентството на Барак Обама.

Джеймс Матис, който командваше войските по време на нахлуването в Ирак през 2003 г., каза в петък в Израел, че "няма съмнение", че Сирия е запазила някои химически оръжия и предупреди президента Башар Асад да не ги използва.

Асад многократно заяви, че силите му са прехвърлили всички запаси от химическо оръжие през 2013 г., съгласно споразумение, договорено от Русия, за да избегне застрашителните американски военни действия.

Малката, но стратегическа държава Катар играе ключова роля в регионалната политика. Там се помещава въздушната база Ал-Удеид, в която са разположени около 10 000 американски войници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама