Доц. Евгени Овчаров: Софийската обсерватория е на 120 г., но продължава да действа и да привлича млади хора

16:37, 22 апр 17 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-старата астрономическа обсерватория на Балканския полуостров, на 120 години, за пореден път събра съмишленици и граждани на София в Борисовата градина по време на Деня на отворените врати на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", предаде репортер на БГНЕС.

Тук са и най-старите сгради на университета, много преди да бъдат построени емблематичните аудитории на Ректората, разказа пред БГНЕС ръководителят на катедра „Астрономия” доц. д-р Евгени Овчаров, който почти цял ден посреща любознателни млади хора и семейства с деца, привлечени от тайнството на Космоса и Вселената. Например, през 1910 г. тук е наблюдавана Халеевата комета при предпоследното й преминаване покрай земята, продължи той.

Денят на отворените врати на Физическия факултет се провежда всяка година през април и има богата програма от събития - лекции, лабораторни демонстрационни опити, информация за образованието на бъдещите физици. Това информира БГНЕС.

Преподавателите, докторантите и студентите астрономи и метеоролози представиха възможностите на този дял от науката, изразиха желанието си Софийската обсерватория да стане не само място за наблюдения, но и център за научни изследвания и нови проекти. В ход е и създаването на сдружение „Авио-космически форум”, който се е заел с благотворителна кампания за възвръщането на автентичния облик, за ремонта и обновлението на обсерваторията.

Всички сгради тук, заедно с двата купола, са обявени за паметници на културата още от далечната 1976 г. и този статут досега не е променен.

Посетителите основно се стичаха към телескопа в големия купол, ограден със зодиакалните съзвездия, за да наблюдават небето и слънцето. Особено развълнувани бяха малките деца, които за първи път виждаха телескоп и се запознаваха с неговите възможности.

За първи път екипът на БГНЕС засне механичния старинен френски часовник в една от сградите, поставен през 20-те години на миналия век, който 60 г. е отмервал точното време за цялата страна. По него са се сверявали всички часовници в България.

Много учени са започнали кариерата си от тази обсерватория като известният български математик Кирил Попов, който е основател и на кръжока по астрономия - също с над 100-годишна история, обясни доц. д-р Евгени Овчаров. И в ново време всяка седмица в четвъртък са сбирките по астрономия през учебната година, посветени на интересни теми и непременно свързани с работата на учените в България. Малко хора знаят, че въпреки не особено добрите материални условия и у нас се правят проекти и открития на световно ниво.

Астрономията и астрофизиката, въобще - физическите науки, имат голяма перспектива и ще бъдат все по-актуални, смята доц. Овчаров. Нашите възпитаници освен в науката могат да се реализират и в редица други сфери, допълни той. И ни каза в аванс, че другата събота, от 18 часа до 22 часа на 29 април, учените от катедрата канят софиянци на Световната пролетна вечер на астрономията. Тогава те ще могат да наблюдават звездите и планетите през телескопа, ще чуят и популярна лекция. Следващото подобно събитие ще бъде на 4 май от 19.30 часа, в четвъртък - тогава кръжокът по астрономия ще има също интересна програма с наблюдения, които ще бъдат проведени заедно с гостите и посетителите, със свободен вход.

Доц. Овчаров ни осведоми, че и в малкия купол скоро ще има съвременен телескоп и това ще бъде истински подарък за тях.

Софийската обсерватория е безценно архитектурно богатство, което със сигурност ще стане център за любителите на астрономията. Защото тя в никакъв случай не е музей, а е определен от нашите предци като място за любознателни и енергични млади хора. А те с общи усилия ще изтупат праха на времето, за да пътешестват в необятния свят на звездите и планетите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама