Бекир Боздаг оспорва съдебните действия срещу турския референдум

17:27, 22 апр 17 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг разкритикува основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) заради оспорването на резултата от референдума за конституционни промени. Той се обяви против тези стъпки и призова формацията да докаже своите твърдения. Това информира БГНЕС.

Вчера РНП подаде молба до Държавния съвет за отмяна на решението на Върховната избирателна комисия да признае бюлетините без печат на референдума, който доведе до разширяване на правомощията на президента.

Партията заяви, че ще използва всички средства, за да оспори резултатите от гласуването, след като бе отхвърлена и опозиционната петиция за отмяна на общественото допитване.

В серия публикации в Туитър, Боздаг твърди, че всички обвинения в измама са от компетентността на Избирателната комисия и тя може да докаже правотата на вота.

„Решенията на избирателната комисия не могат бъдат изправени пред нито един съд или орган, включително и Държавния съвет и Конституционния съд“, твърди министърът.

РНП кемалистката партия на Турция, която отстоява позицията за запазване на светския характер на държавата и заветите на Кемал Ататюрк.

На провелия се на 16 април референдум, малко над 51% от турските гласоподаватели подкрепиха разширяването на правомощията на президента Реджеп Ердоган. Това означава, че властта ще премине еднолично в ръцете на държавния глава, който заговори и за връщане на смъртното наказание в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама