Филип Вуянович: Черна гора не се нуждае от референдум за НАТО

19:21, 22 апр 17 / Свят 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не е необходим референдум за присъединяването на Черна гора към НАТО, каза президентът на страната Филип Вуянович в изявление по националната телевизия. Това информира БГНЕС.

„Той (референдумът) ще бъде ново предизвикателство, опасност за сигурността и нова ненужна дейност, която ще повтори рисковете, пред които бяхме изправени през последните четири години“, посочи държавният глава.

По неговите думи проведените през октомври миналата година парламентарни избори са били "практични за вземането на решение за НАТО".

По-рано в парламента бе внесен законопроект, с който ще се търси съкратена процедура за интеграция. Той ще бъде обсъден на 28 април. След приемането му Черна гора ще представи ратификацията на Договора от правителството на САЩ, което дава „зелена светлина“ на процеса. Датата на получаване на документа за ратификация ще бъде и датата на присъединяване към НАТО.

Междувременно опозицията в страната готви масови протести за 28 април, целейки отказ от алианса и засилване на отношенията с Русия.

Управляващата Демократична партия на социалистите на бившия министър-председател Мило Джуканович има мнозинство в парламента. Опозицията се застъпва за провеждането на референдум за членството в НАТО, но притежава само 39 от 81-те места в парламента.

На 28 март Горната камара на Конгреса на САЩ ратифицира протокола за присъединяването на Подгорица. Москва от своя страна смята, че тази стъпка ще доведе до увеличаване на напрежението в Европа. На това обърна внимание и руският външен министър Сергей Лавров по време на Конференцията по сигурността на Мюнхен на 18 февруари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама